Pages

the clown is here

:)

Tuesday, 21 February 2017

Kari Kambing 40 Hari

Assalamualaikum..

More about food yeah!

I think most of us like to eat. Or it's only me? No?

I do admit that I like to eat. I would like to try new foods and seeing them on social media make me craving even more. The photo is actually looking great than what's reality isn't it? Blame the technology to invent those cameras. Lol.

And to be more great, I got a partner who likes to eat as well. Hoyeh hoyeh. To be precise, he likes to eat more than meeee! Yayers. So everytime I try to go on some healthy diet or whatever sounds like that (muahahaha), he's the one who always let me ruin my own diet. And yes now I blame him (after the camera just now. Haha).

So one of the foods we tried out together for the first time is the Kari Kambing 40 Hari. The one you can see clearly from PLUS highway from Johor to Melaka. You can see this name at your left. Yes we did saw it and since it's Kambing, Faiz definitely wanted to give it a try. He loves kambing very much. Please don't say I similar to kambing since you look like love me the same way you love the kambing! Lol


Here we go!

We actually planned to have it for lunch. But we are wayyy too early arrived here and I think our lunch changed to brunch. Haha. Excited kot nak makan sampai awal sangat sampai. But it's good to arrive there at the morning since you don't have to wait and queue longer for your foods.

There's a choices. You can eat the Kari Kambing with nasi arab or roti canai as well. Yes! They serve roti canai too. So you can choose whatever you like more. If you can't decide, just have it both. Haha.


All of us decided to try it with nasi arab. Oh yes you can also have a chicken if you can't or don't want to have the kambing. But hey you go there with Kari Kambing 40 Hari in mind, why you suddenly eat the chicken. Go for kambing lah dey! Haha. Ok ok I won't make you hesitate in deciding what you gonna eat. Both also sedap!


As for the service, I think it's great and convenient to the customers. I'm not sure if there's a lot of people, the situation will be different or not. But my experienced there is just nice. I still have to queue but as a customer, I think it's systematic.

So for you guys who haven't try it yet, please go and try for once okay! Whenever you go to Johor, please go to this Kari Kambing 40 Hari and you won't regret it.



Monday, 20 February 2017

Riadah

Assalamualaikum...

Today is Monday. Let's forget about Monday Blues (the only thing that we usually focus on during Monday), instead try to enjoy the day okay? Make it productive and great. Your week ahead will be more cheerful and wonderful.

I would like to share something about RIADAH. Something you can do, with anyone, maybe your family or friends, and it costs low (do you guys sound it likes coleslaw as well or is it only me?).

How about picnic? Do you love it?

Yes I do love it. I love it more if the day is not hot but windy. Lol.

I enjoy the day spend with family members, eating, talking, and even better if the place is near to the nature. You absolutely getting boring day by day, seeing the buildings, cars here and there, smokes some more. I hate that. But still got to face it everyday and get used to it. But sometimes, whenever got free time, I would like to enjoy the day with something different.


The nearest place to my house which available for this kind of activities is Hutan Bandar Putra Kulai. It's actually the place where people can exercise and riadah with the family. You can go cycling, jogging, and sometimes I also play badminton there. 



But you can also just go and relaxing your mind by enjoying the view only. There's one big tasik with a lot of fish. You can feed the fish too.


Since this Hutan Bandar is near to my house, whenever we feel like doing any riadah, we will definitely go there.


And here we all just do some picnic (at the afternoon actually oh nooo). Bought some foods from the stall there. Eat and talk and eat and talk non stop. Haha.


It's actually a super hot day. You can see it from the shadow. Haha. But we did enjoyed it! No need to go to sauna to get sweat. And no need a beach to get tanned. Haha.


Here we went to feed the fish. Looking at the fish, trust me that you will feel like they no need any foods anymore. They're all soooo fat fish. Haha. But still gelojoh bila kitorang bagi makanan. Hei sedar diri please!


Tengok. Nampak tak si gemuk tu dan si gemuk ni dan semuanya. Unfortunately, fishing is not allowed here. Kalau tak habis dah semua ni. LOL


And because it super hot and we cannot handle it anymore, we decided to sit under the bridge. Haha. At least we got the roof to protect our skin.


Mak is sooo cute at the back there.

And that is the only sharing I will do today. It might seems nothing but for me, it means everything. Spend the quality time with your family, make them feel that you there for them is simply the best. Hope you guys will do the same. You can do it with your own way and idea. I believe you guys got a lot of nicer activities than mine. Share your idea okay!


Until then, byeeee.

Do enjoy your day with anything you will do okay. It will be great!


Sunday, 5 February 2017

Hiking @ Gunung Pulai

Assalamualaikum..

Happy Sunday!

Bestnya hujung minggu memang semua tak dapat nafikan. Macam2 plan dalam kepala sepanjang minggu tu macam nak buat semua masa weekend kan? Tapi sampai weekend tetibe malas melanda. Rasa baik duduk rumah layan drama ke tido ke, lagi best. Haha. Tu aku lah.

Tapi taknak lah nampak macam useless sangat hujung minggu aku ni. So update lah sikit blog ni. Tengok macam boleh bebel banyak je ni. Haha.

Ni kisah 2 bulan lepas. Hmm lambatnya update. Rilek ah. Ada orang cerita tahun lepas pun dok ungkit lagi. Haha.

And yes, tengok tajuk dah tau. Cerita hiking kat Gunung Pulai.

Dan seperti biasa jugak. Peneman aku buat benda2 macam ni adalah...


Budak ni jela rajin layankan. Haha. Berzaman nak naik Gunung Pulai ni. Sebab dekat je dengan rumah. Lepas tu nampak pulak ramai dah naik. Bukan main lah semangat dia. Acah stamina kuat sangat. Haha. Tapi setiap kali plan nak naik mesti tak jadi. Faiz ni dah datang berapa kali entah baru kali ni berjaya jugak naik gunung ni. Nasib baik naik jugak. Kalau tak sentiasa lah "KIV".

Gunung Pulai ni dulu dia tutup kejap sebab banjir. Dah lama dulu lah. Masatu aku pun kecik. Sekolah rendah kot. Kalau tak dulu boleh je orang datang mandi2 semua. Tapi sekarang dia dah bukak balik lah. Cuma tak sama macam dulu lagi.


Yang atas ni yang paling excited nak naik gunung. Tapi pancit. Haha.

Pintu masuk Gunung Pulai ni dia tutup. So masa nak masuk tu korang kena lalu jalan tikus tepi tu. Macam nak curi2 masuk pun ada jugak. Gate dia tu dia bukak untuk kenderaan tertentu je rasanya. Ataupun ada masa2 dia bukak ke apa. Tak sure. Tapi masa aku datang tu memang kena panjat tepi tu je.

Nak cerita sikit masa awal nak naik tu. Aku dah siap2 bawak air botol besar dah. Tapi dok yakin je macam kejap je naik, so tinggal je air tu dalam kereta. Yakin tauuu. So naik berlenggang jela dua orang ni. Sekali dah start hiking, fuhhh terbayang2 macam2 jenis air dalam kepala. Air terjun tu nampak sejuk je. Haih. Korang bolehlah jadikan pengalaman kitorang ni sebagai iktibar. Haha.



Sebenarnya nak kata hiking betul2 macam panjat gunung tu pun tak boleh sangat sebab trek nak ke atas tu jalan tar je. Sebab ni laluan kenderaan. Ada je kenderaan naik turun gunung ni. So kitorang pun expect naik gunung ni senang je. Sebab bukan trek hutan betul kan. Tu pun antara sebab kitorang tak bawak air naik sekali. Tapi sangkaan kitorang makin lama makin meleset. Macam ekonomi sekarang jugak. Eh tetibe.


Dua2 memang pancit jela sepanjang perjalanan naik tu. Berapa banyak kali entah rehat. Haha. Asal nampak tempat boleh duduk je kitorang stop. Nampak mudah je. Tapi sengal jugak lah kaki ni nak naik lagi ke atas tu. Asyik dok ulang je bila nak sampai, bila nak sampai *Sambil seret kaki*. Tapi dalam hati lah. Depan Faiz kena tunjuk gagah. Haha.


Serius unexpected tau punya tinggi gunung ni. Ada certain peak tu memang fuhhh tegak habis. Berapa darjah jangan tanya. Tak check. Haha. Tapi setiap kali tu cakap kat diri sendiri "Okay dah nak sampai, lagi sikit je". Faiz lagi banyak kali cakap macam tu. "Lagi sikit je", "Ha tu dah nak sampai puncak dah". Eh banyak kali lah kena tipu, tak sampai2 punnn. Haha. Tapi kalau tak kena tipu macam tu memang aku dah turun balik dah. Lemah semangat betul.


Dan punya lah nak motivate diri sendiri bila tengok ada nenek2 ke atok2 ke yang dah turun balik. Semangat terus naik mencanak2. Diorang boleh kenapa aku tak boleh kan? So teruskan jugak perjalanan sampai ke atas. You can do it!

Ada satu chinese girl ni lagi best. Dia dari awal naik tu kitorang memang ada bertembung dengan dia. Macam kejap dia depan, kejap kitorang belakang dia. Dia dengan sorang uncle ni dah tua jugaklah. Aku tak tau dia kerja apa lah tapi dari awal tu dia naik dengan rilek berselipar je, siap bawak beg besar macam beg sekolah tu. Lepas tu pegang buku sambil bercerita dengan uncle ni, macam tengah menghafal pun ada. Tapi serius salute kat dia. Rilek je macam dah hari2 naik gunung. Haha. Sampai ada satu kali tu datang kat kitorang tanya pukul berapa dah, sebab pukul 2.00pm dia ada meeting. Time tu dah pukul 12.00 something lah tak silap. Tapi dia boleh je lagi teruskan naik. Eh tak faham lah. Haha.


Tadaaaa..

Punya push diri sendiri dan atas semangat tu, akhirnya sampai jugak ke puncak. Tapiiiii gambar atas ni bukan gambar kat puncak pun. Puncak dia tu ada kem askar. Tak boleh masuk. Berpagar siap. So kitorang masa sampai atas tu macam blur. Lahhh gini je ke penat2 naik tadi? Sebab apa kitorang dua imagine macam sampai atas tu nampak view bawah semua macam tu kan. Tapi bila tanya orang kat situ dia kata memang tak boleh masuk. Hek eleh. Dahlah merajuklah. Turun balik.


Muka happy kononnya. Padahal nak menangis dah kaki sakit. Haha. Ni masa naik jugak. Dah nak sampai puncak lah ni. Tapi ada satu port ni boleh nampak semua bawah tu. Jadi lahhh. Daripada takda kan. Haha.

Part nak turun pun menangis jugak. Haha. Sebab dia curam. Jadinya nak menahan kaki tu yang sakit tu. Dengan dah mula panas. Sebab kitorang naik dah nak pukul 11.00 macam tu. Sampai atas mungkin dalam pukul 1.00. Bayangkan? Dah tengahhari. Nasib baik banyak pokok takdalah terasa panas tu. Tapi terasa jugaklah kot. 


Masa turun tu memang dah slow lah. Tapi tak banyak rehat. Sebab nak cepat2 dapat air. Haha. Air nunnnn jauh di bawah dalam kereta dok helok sangat pergi tinggal pasaipa. Lepastu on the way turun tu jumpa macam satu mata air ni. Sejukkkk. Dapat cuci muka pun jadilah. Nak minum pun ada. Tapi bila teringat masa naik tu ada baca papan tanda remind jangan minum air terjun ni sesuka hati. Kang terkena jangkitan apa2 pulak kang. Terus tak jadi. 

Lepas tu punya lah nak air terjun dia sebab dah rasa mata air tadi sejuk bukan main kan, gigih masa turun tu nak jugak rehat kejap kat sungai dia.


Buat muka kesian sikit. Dapatlah main air. Haha. Time ni ya Allah nikmatnya tuhan yang tahu. Sejuk kaki dapat main air. Rasa nak je berendam dalam tu. Tapi apakan daya, rendam kaki je mampu.

Dan akhirnya we made it!


Muka dah habis penat lah tu konon. Haha. Ni konon ada hati turun gunung nak main badminton pulak. Terus okay. Berangan. Haha.

Turun2 je benda pertama cari adalah air. Bawah tu ada gerai2 makan. Warung lah macam tu. Orang kampung bukak. So kitorang terus je menuju ke situ, beli air tin paling sejuk dan paling sedap sekali dalam dunia. Waktu tu bagi air apa pun sedap. Haha. Tulaaaaa. Belagak lagi taknak bawak air.

So korang kalau teringin nak naik gunung ni atau gunung2 lain, janganlah lupa bawak air. Tu pesanan penaja. Kalau rajin atau rasanya macam lebih baik, bawaklah bag pack siap2 letak segala yang perlu dalam tu. Air ke, ubat ke, tuala ke, apa2lah yang perlu. Untuk kecemasan. Okay?



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...